САЩ атакували проправителствени сили в Сирия

23:05, 18 май 17 / Свят 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Сирия силите на коалицията срещу "Ислямска държава", водена от САЩ, са атакували проправителствени военни части, сочат съобщения на Си Би Ес нюз и арабски медии, цитирани от ТАСС. Това съобщи БГНЕС.

Една от бригадите от опозиционната Сирийска свободна армия (ССА) - "Магавир ас Саура", дислоцирана в гранична с Йордания зона в района на Ет Танф (Ет Тенеф) е поискала и получила подкрепа от коалицията начело със САЩ. Това е съобщил на телевизионния канал "Ал Арабия" представител на опозицията Музахим ас Сулюм.

Според него, в отговор на искането, самолети на САЩ са атакували "колона на правителствени сили и местни военни структури на населението, подкрепяни от Иран", която се е движела към база на ССА в Ет Танф.

Ударът бил нанесен по автомобилите начело на колоната на 27 км от сирийско-йорданската граница.

От Дамаск засега не коментират по никакъв начин информацията. Няма и сведения за загуби сред сирийските войници и опълченците.

Вестник "Ал Ахбар" съобщи в началото на май за започнала настъпателна операция на Дамаск в източната част на Сирия, която си поставя за цел да излезе на иранската и йорданската граница. Миналата седмица армията, с подкрепата на опълченците, изтласка силите на "Ислямска държава" от района Заза, където се пресичат шосетата за Дамаск, Багдад и Аман.

Войските овладели също и оазиса Себаа БИяр - важен плацдарм на 110 км от Ет Танфа. В този район на сирийско-йорданската граница се намира база и тренировъчен лагер на ССА, където има американски и британски специални части, пише ТАСС.

Лента ру посочва и американски военен източник на Ройтерс, според който ударът е нанесен по конвой на правителствените сили в четвъртък.

Според Си Би Ес нюз (CBS News) в колоната е имало 27 единици техника, които нарушили зоната за сигурност и се приближили към военната база, в която се подготвят участници в сирийската военна опозиция, подкрепяна от Вашингтон. Там има и американски инструктори. Самолети на коалицията открили предупредителен огън, но след като колоната не спряла по нея бил нанесен удар.

По някои данни в състава на настъпващата колона е имало и ирански военни инструктори. Не е ясно дали в колоната е имало сили на редовната сирийска армия. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама