Край Варна започва ХХІ Балканиада по математика

07:00, 24 юни 17 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ ще бъде домакин на ХХІ Балканиада по математика от днес до 27 юни. Престижната надпревара в света на точните науки ще събере 103-ма ученици до 15 години от страните от Балканския полуостров – Албания, България, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония. Математическите отбори от тези държави са членове на организацията „Балканска младежка олимпиада по математика“. Като гости в състезанието ще се включат и отборите на Франция, Азербайджан, Казахстан, Филипините, Саудитска Арабия, Таджикистан и Тюркменистан.

България ще участва с 18 състезатели в три отбора – в домакинската група са шестимата младежи от националния отбор по математика за VІІ и VІІІ клас, който е подбран след дълга селекция от национални състезания и контроли. Домакинството на страната ни дава право на включване на втори отбор, а добрите традиции на българската школа по математика са фактор за допускането и на още един отбор - от математическите гимназии на Варна и Бургас, които също ще премерят знания.
Официалното откриване на Балканиадата ще се проведе в неделя от 11 ч. в актовата зала на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ със специален поздрав от децата от Общинския детски комплекс във Варна. Поздравителен адрес до участниците и организаторите е изпратил президентът Румен Радев, представители на авторитетни образователни и обществени организации, сред които изпълнителният директор на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова.

Състезателната част ще започне точно в 9 ч. на 26 юни в спортната зала на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“. Участниците ще имат четири и половина часа за решаването на четири задачи. Както на повечето международни олимпиади, задачите се подготвят от жури и ръководителите на отбори в навечерието на състезанието. Председател на петчленото жури от изтъкнати български математици е проф. д-р Иван Тонов – преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на гостуването си в „Камчия“ младите таланти и гостите ще имат възможност да посетят единствения в България Авиокосмически център с планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянския център. Те ще се насладят на плажа и топлото българско море, ще имат възможност да използват басейна с олимпийски размери и фитнес залите в Спортния комплекс „Камчия“. Децата ще видят и най-старото злато в света, което се намира в Археологическия музей във Варна, и ще се разходят до нос Калиакра и Балчик.
Страната ни бе домакин на ежегодната Балканиада и преди 10 години – през 2007 г., когато състезанието се проведе в Шумен.  Организатори на престижното събитие са Министерството на образованието и науката, Съюзът на математиците в България, Община Варна, Регионалното управление на образованието, варненската Математическа гимназия „Петър Берон“, Частното средно училище „Юрий Гагарин“ и Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама