Трабант фест стартира в гр. Павел баня

09:00, 11 ное 17 / Любопитно 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в гр. Павел баня предстои да се проведе мероприятие по повод 60 годишнината на една от емблемите на социалистическата автоиндустрия .

На 7 ноември 1957 г.  в Източна Германия е произведен първия автомобил от марката Трабант. Името Трабант възниква от конкурса за избор на име на първия такъв – Р 50 и в превод означава “спътник”. Тези малолитражни немски возила са произвеждани между 1957 и 1991 г в автомобилния завод VEB  „Sachsenring“ в Цвикау, Германска демократическа република.

Производството на превърналата се в легенда немска марка е спряно на 30.04.1991 г. За 34 години от завода са излезли 3 096 999 автомобила. Трабант е една от най-успешните експортни стоки на ГДР и заедно с по-големият си брат  Вартбург формира около половината от износа на социалистическата страна.

Картонената кола с пушещ двутактов двигател бързо става обект на  подигравки, шеги и главен герой в редица вицове, но днес е ценна придобивка за много колекционери и привърженици на ретро автомобили.

Национален Клуб Трабант  съществува от  2004 г и e един от многочислените клубове, посветени на марката.

Очаква се в мероприятието по повод честването на юбилея в Празничния Трабант Фест да вземат участие доста  автомобили от различни краища на страната – София, Ботевград, Плевен, Велико Търново, Разград, Исперих, Търговище, Силистра, Русе, Добрич, Варна, Стара Загора, Пловдив , Благоевград и др. Очаква се автопаркът от соц.возилата да бъде разнообразен – от началото и края на производството на Трабант, такива, които ще привлекат със своя удивителен тунинг и външен вид.

Едни от тях ще бъдат две лимузини трабант, трабант 4х4 , няколко трабант 600 - от 1963, 1964 г  и от 1965 г трабант 600 комби, трабант делукс серия, масово срещаните трабант 601 S , както и от последните модификации 1,1 с фолксваген двигател, както и представители на по-големия брат Вартбург. Заявилите участие и присъствие на събитието са над 40 автомобила.

За първи път домакин на тази проява  ще бъде гр. Павел баня. Празничния Трабант Фест  ще се проведе на централния площад в гр.Павел баня , пред общината   с обявен начален час 13 ч .

Очаква се на мероприятието да присъсват множество привърженици, любители, съмишленици  и почитатели на немската марка Трабант.    Национален  Клуб “Трабант” е щастлив да бъде организатор на предстоящото мероприятие и ще посрещне с “добре дошли” всички фенове, почитатели, гости и приятели на марката “Трабант”, желаещи да се включат в мероприятието.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама