Излиза ново издание на "Поручик Бенц" от Димитър Димов

14:00, 11 ное 17 / Култура 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Романът разказва историята на една драматична любов на фона на трагизма на войната. С тънък психологизъм и майсторство Димов изследва мрачната, непозната страна на човешките страсти, любовта, която възвисява и облагородява, но която понякога може да доведе до самоунищожение.

Поручик Бенц е германски военен лекар, който се влюбва в интелигентната и богата красавица от българския хайлайф Елена Петрашева – жена, съчетаваща ориенталска и европейска фаталност. Дъщеря на българин и французойка, в нея се преплитат частици и от двата свята, а фаталната ѝ красота е подчинена единствено на желанието да изпита силни емоции. Чистата любов на немския лекар се оказва изправена пред непреодолими предизвикателства, които преобръщат живота му.

Авторът е сред първите в българската литература, които разбиват клишетата за родното и чуждото и дори преобръща техните места, като избира за главен герой един чужденец в България в последните години на Първата световна война.

Камерният психологизъм на романа, наситените диалози, своеобразната война с клишираните представи за „родното”, почти медицинският анализ на аморалното, на грозното у човека и прокарването за пръв път в българската литература на мотива за фаталната жена предвещават „грамадния скок в литературата”, който предстои на Димов със следващите му творби.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама