Вижте кой взе наградите на БГ ПРЕС ФОТО 2017

13:00, 16 ное 17 / Любопитно 25 647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

отоистория от поклонение в памет на жертвите от лагера "Белене", с автор Свилен Начев, получи голямата награда на БГ ПРЕС ФОТО 2017. Изложбата с най-доброто от тазгодишното издание на конкурса за българска фотожурналистика бе открита снощи в ОКИ Културен дом "Красно село" в присъствието на много от участниците, фотографи и почитатели на образната журналистика.

Свилен Начев е заснел годишното поклонение на остров Персин с дълбоко разбиране на темата и запомнящ се визуален авторов стил. Освен с Първо място в категорията за фотосерии, Свилен Начев бе удостоен и с тазгодишната Специална награда за хуманистична фотография "Шаварш Артин", която се присъжда за втори път. Победителят получи награда от "Джулиани" – луксозен часовник Tissot.

 
Снимка: Свилен Начев

За трета поредна година Христо Русев е носител на Специалната награда за най-добър млад фотограф. 23-годишният фотожурналист и в това издание на конкурса участва с много и разнообразни фотоесета и репортажи, достойни и за международни награди. Негова политическа снимка печели Първо място в категорията за единични кадри, а с това и награда фотоапарат D3400 с обектив 18-55, осигурен от "Никон България". Христо по точки е и един от класираните на трето място в категорията за серии.

240 фотографии са отличените в конкурса и показани на изложбата, по преценка на международното жури от куратори, редактори и фотожурналисти. Членове на журито, прегледали и оценили близо 3000-те постъпили снимки, са Василий Прудников (Русия) – директор на РУСС ПРЕСС ФОТО, фотожурналист, куратор; Звездан Манчич (Сърбия) – директор на "Център за развитие на фотографията", организатор на ПРЕС ФОТО СЪРБИЯ и фотофестивала ВИЗУАЛИЗАТОР; Тамаш Зигети (Унгария) – президент на Асоциацията на унгарските пресфотографи, организатор на MAGYAR SAJTOFOTO и фотограф; постоянният член на журито от вече десетилетие Дийн Кокс (САЩ) – фотожурналист и университетски преподавател по фотография в Хонг Конг.

16-ото издание на конкурса БГ ПРЕС ФОТО се осъществи с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с "Джулиани", "Никон България", ArtPrintShop.eu и Асоциация на професионалните фотографи.

Беатрис Бочева, студентка по фотография, зае второто място в категорията за фотосерии. Уникалното в нейната работа освен разнообразните композиции, е и работата ѝ с цветен средноформатен филм. Точно върху такъв материал тя заснема фотоесето си от бежанския лагер в Идомени, Гърция, което ѝ донесе наградата, както и Специалната награда за отличен дебют в конкурса. На второ място в категорията за единични снимки е фоторепортерът на агенция "Булфото" Любомир Бенковски – Бенджи с шокиращ кадър от вертолети по време на авиодемонстрация във Варна.

 
Снимка: Беатрис Бочева

В категория "Фотосерии" четирима автори споделят третото място. Това са Георги Палейков, също силен фотограф от агенция "Булфото", с историята му от изоставено училище и мистериозния му обитател; Денис Бучел с документална история от сватба на българомохамедани в родопското село Бутрево; Явор Мичев с кадри от птичи поглед от ледоход по река Дунав и снимки от снежни нощи по южната ни граница на Христо Русев.

 

Четири са третите места и в категорията "Единични снимки" на БГ ПРЕС ФОТО 2017. Получилите равен брой точки фотографии са на Жечо Планински, заснел футболиста Джонатан Кафу в полет над терена борейки се за топката, кореспондентът на БТА от Разград Мехмед Азиз, уловил мига на падане на човек, завлечен от състезаващи се автомобили в град Исперих, както и отново Георги Палейков и Денис Бучел. Денис Бучел е направил интересен многопланов кадър на кукери от село Брезник, а снимката на Георги Палейков е станалият значително популярен из социалните мрежи кадър от концерт на Веселин Маринов.

Веселин Маринов
Снимка: Георги Палейков

В изложбата са включени фотографии на Александър Стоянов, Анастас Търпанов, Антон Генев, Беатрис Бочева, Благой Кирилов, Венцислав Лалев, Виктор Троянов, Георги Лулев, Георги Палейков, Денис Бучел, Денислав Стойчев, Десислава Кулелиева, Димо Димов, Жаклина Чорбаджиева, Жечо Планински, Иван Бъчваров, Иванина Попова, Красимир Делчев, Красимира Василева, Любомир Бенковски – Бенджи, Мехмед Азиз, Милан Христев, Минко Чернев, Мирослава Мирчева, Михаела Аройо, Михаела Катеринска, Огнян Стефанов, Румен Сарандев, Светослав Вълчев, Свилен Начев, Стоян Илиев, Теодор Тодоров, Тодор Кръстев, Христо Русев, Христо Христов, Цветан Томчев, Цветомир Димов, Явор Мичев. Изложбата може да бъде разгледана до 30-и ноември във фоайето на ОКИ Културен дом "Красно село" (София, бул. "Цар Борис III" 41).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама