Г-20 ще обсъди натиска върху Северна Корея. Китай обаче липсва

13:14, 15 яну 18 / Свят 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външните министри на страните от Г-20 обсъждат днес във Ванкувър по какъв начин да ограничат ядрените амбиции на Северна Корея чрез дипломатически и финансов натиск. Китай - ключовият играч в каквото и да било дълготрайно решение на кризата, обаче отсъства.

Срещата, с домакини Канада и САЩ, се провежда на фона на признаците за временно намаляване на напрежение на полуострова. Миналата седмица за първи път от две години се проведоха разговори между Северна и Южна Корея, като Пхенян заяви, че ще изпрати свои атлети на Зимните олимпийски игри в Пьончан.

Въпреки това САЩ и съюзниците им настояват международната общност трябва да разгледа начините на разширяване на санкциите, насочени срещу севернокорейската ядрена програма.

Китай единственият съюзник и главен търговски партньор на Пхенян, обаче заклейми срещата във Ванкувър. „Провеждането на този вид срещи, в които липсват важни страни по ядрения въпрос, не може да помогне за напредък към подходящо решение“, коментираха от китайското външно министерство.

Русия също няма да има свой представител във Ванкувър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама