Десет години от независимостта на Република Косово

07:45, 17 фев 18 / Свят 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, 17 февруари, Република Косово чества десетата годишнина от своята независимост.

За десетилетие държавата изгради своите институции и парламентарна система, която има многобройни недостатъци. Липсата на политическа стабилност, проблеми със съдебната система, лошата образователна система и неконкурентна икономика са някои от предизвикателствата, пред които е изправена младата държава по пътя й към европейските структури.

На 17 февруари 2008 година Косово обявява едностранна независимост от Сърбия, която предизвиква различни реакции на международната сцена, които продължават и до днес.

Сръбският министър без портфейл и лидер на Сръбската народна партия Ненад Попович, се изказа във връзка 10-годишната независимост: „Докато има сръбски народ, Косово ще е сръбско. Десет години след незаконното и противоречащо на международното право обявяване на така наречената независимост на Косово, Сърбия е подложена на още по-голям натиск и изнудване да признае тази лъжедържава.“
Но това не е единственият проблем. Косовската икономика не се справя добре – според официална статистика над 80% от всякакъв тип продукти идват от страните от региона и от ЕС. Само около 10% от държавните продукти присъстват на пазара, а останалите 10% са контрабандни стоки.

Това прави интеграцията на Косово в европейското семейство трудна, като принуждава младите хора да пътуват до Европа в търсене на по-добро бъдеще. В рамките на няколко години липсата на заетост е довела до над 10% от населението да емигрира в чужбина.

Корупцията присъства по някакъв начин в много държави из целия свят.
Косово често е критикувана от различни международни организации за високата степен на корупция, която съдебната система не успява да преодолее – министри и висши представители на институциите на страната често са обвинявани в кражба на държавни средства, но те никога не са били подведени под отговорност.
Комисия по превенция и противодействие на корупцията разкрива, че в кратък период от време мнозинството от политиците в страната са станали милионери, а източникът на авоарите им е неизвестен.

Освен неуспехите, Косово също регистрира и някои успехи.

Косово е единствената страна в региона с най-голям напредък в областта на правата на малцинствените общности и групи, които също са запазили места в Парламента и други институции.
Единствената държава в балканския регион, която признава езика на сръбското малцинство като официален език, макар и на само 6% от населението, е Косово. Страната също така направи ценен принос в регионалните стимули за мир и стабилност на балканите.
Повече от половината от населението на Косово са млади хора и това доведе до много добри постижения в спорта. Отлични резултати са регистрирани в бойното изкуство и спорт – Джудо. Майлинда Келменди – джудистка от Косово от албански прозиход става първата олимпийска шампионка на страната, която успява да грабне и европейска и световна титла.

Родена в столицата Прищина, британската певица от албански произход - Рита Ора, ще изнесе концерт организиран от държавата във връзка с годишнината от независимостта на Косово. Концертът ще се състои и започне на площад Скеденберг в Прищина от 20:00 часа, стартиран от местни певци и дисководещи, а голямата звезда ще излезе на сцена от 22:00 часа. Празничните събития в събота ще започнат с церемониална среща на правителството и церемониална парламентарна сесия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама