Пучдемон няма да се кандидатира за премиер на правителството на Каталуния

08:20, 02 мар 18 / Свят 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Карлес Пучдемон заяви, че се отказва да се кандидатира отново за премиер на регионалното правителство на Каталуния, съобщи БТА. Каталунският лидер се намира в изгнание в Белгия и ако се върне в Испания е заплашен от арест, тъй като е обвинен в подбуждане към бунт.

Във видеозапис, качен в социалните мрежи, Пучдемон заявява: "Информирах председателя на каталунския парламент да не издига временно кандидатурата ми (за премиер)".

Парламентарната група на неговата партия "Заедно за Каталуния" предлага за кандидат за премиер Жорди Санчес, лидер на каталунска сепаратистка групировка, който също е обвинен в бунт и е в испански затвор.

Каталуния е управлявана директно от Мадрид през последните четири месеца, откакто испанският премиер Мариано Рахой се позова на конституционните правомощия, за да поеме властта в региона след едностранното обявяване на независимост през октомври. 

В четвъртък каталунският парламент гласува в подкрепа на Пучдемон и отново потвърди валидността на проведения на 1-ви октомври референдум за независимост в напрегна първа сесия на парламента след изборите през декември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама