САЩ не се учудват от думите на Путин за въоръжаването на Русия

09:10, 02 мар 18 / Свят 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ не се учудват от изявленията на Путин за въоръжаването на Русия и американският народ трябва да знае, че страната е напълно подготвена. Това заяви пресаташето на американското министерство на отбраната Дейна Уайт, цитирана от "Гласът на Америка". Изявлението беше направено в отговор на въпрос за думите на руския президент Владимир Путин, че Москва вече притежавала оръжия, способни да преодолеят американската противоракетна отбрана.

Уайт отхвърли като несъстоятелни обвиненията на Путин, че системата за противоракетна отбрана на САЩ и НАТО в Европа е разположена с агресивни намерения срещу Русия. Тя подчерта, че САЩ са способни да се защитят при всякакви условия. "В Русия знаят, че противоракетната отбрана не е заплаха за тях. Необходимо е да гарантираме наличието на ефективен фактор за ядрено възпиране", посочи Уайт.

Тя допълни, че американските военни отдавна следят действията на Русия и че Москва отдавна се стреми да създаде модерни оръжия. "Нашата политика в ядрената сфера е съобразена с всичко това", каза още говорителката на Пентагона.

Междувременно бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол директно заяви, че изявленията на Путин не бива да се приемат за чиста монета. "Когато става дума за Путин и ядрено оръжие, не вярвай, а проверявай",  написа дипломатът в Twitter.

Според Макфол, агресивната реч на Путин би трябвало най-после да излекува президента Доналд Тръмп от заблудите му по отношение на обитателя на Кремъл.

"Днешното изявление на Путин за най-новото му ядрено оръжие, насочено към нас, трябва най-после да събуди Тръмп. Време е да спре да се преструва, че Путин може да му бъде приятел. Време е също да се възобновят преговорите за контрол върху разпространението на ядрените оръжия с Москва. Новото споразумение СТАРТ изисква поправки", смята дипломатът.

Каналът Fox News съобщи с позоваване на правителствен източник, че рекламираната от руския президент ракета с миниреактор така и не е доведена до използваем вариант. "Тя и досега е в етап на разработване, наскоро такава ракета се разби при изпитания в Арктика, противно на казаното днес от Путин", посочи журналистът Лукас Томлинсън.

"Някои от тези системи и досега остават в ранни фази на разработване и не е ясно доколко ще станат оръжия. Знаем за много от тях. Несъмнено Путин използва предстоящите избори, за да се изфука с руските оръжия", пише Кингстън Риф, репортер от изданието "Arms Control Today".

Германският експерт по ракетна техника Роберт Шмукер определи изявленията на Путин за създаване на супероръжия като химера и заяви, че думите на руския президент са самохвалство.

"Путин иска ново оръжие, но не иска нова Русия", пише политическият наблюдател от "Bloomberg View" Леонид Бершидски. "Речта му беше много агресивна. Не беше нужно чак такова нещо заради преизбирането му", допълва Бершидски.

Наблюдателят напомня, че обновяването на оръжейния арсенал не променя факта, че Русия е в дълбока икономическа стагнация и че то може да се приеме само ако се модернизира държавата като цяло и мафиотизацията й бъде оставена в миналото. "Това е трудна задача, Путин знае, че трябва да бъде изпълнена и не е във възторг", допълва Бершидски, като прогнозира продължаване на стагнацията.

Политическият наблюдател Шон Гилъри, експерт по Русия, определи стила на руския президент като самохвалство, типично за мъжете, които "си го мерят". "Само ме вижте. Аз съм кандидат за президент!" - така според него изглежда днешното поведение на Путин.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама