Край на по-ниското заплащане за източноевропейците

17:10, 02 мар 18 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място. Това решение засяга стотици хиляди източноевропейци, които досега често работеха срещу по-ниско заплащане и при по-лоши условия, отколкото местните им колеги, пише „Дойче веле”.

Милиони т.нар. „командировани работници“ ще получат по-добра закрила срещу подбиването на заплащането и социалните им придобивки. След многомесечни преговори, представители на Европейския парламент, на Еврокомисията и на страните-членки стигнаха до принципно решение. 

Еврокомисарят по социалните въпроси Мариане Тисен нарече решението „пробив“ и същевременно „балансиран компромис“. Сърцевината му се свежда до принципа - еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място.

Болногледачки от Полша, строители от Румъния, български работници в кланиците - стотици хиляди европейци работят като „командировани работници" в по-богатите държави от ЕС, включително и в Германия. Съответните полски, румънски или български фирми ги изпращат в чужбина, но им плащат като у дома. По този начин тези работници са много по-евтини на германския трудов пазар, а в същото време са и важен икономически фактор за своите страни, където се стичат и облагат доходите им. 

Синдикатите обаче критикуват тази практика и я наричат „експлоатация" на нископлатени източноевропейци, която водела до социален дъмпинг. Страни като Полша и Унгария настояват за запазване на досегашните правила, които правят техните граждани много по-конкурентоспособни на европейските трудови пазари. Докато по-богати държави като Германия и особено Франция вече отдавна настояват за реформи.

Според официалната статистика около 2 милиона командировани работници работят в друга държава от ЕС. Правилата за техния статут са от преди 20 години, а от 2016 г. се преговаря за обновление. Миналата година новоизбраният френски президент Еманюел Макрон дори обяви тази реформа за свой приоритет. 

Държавите от Средна и Източна Европа, които бяха приети през последните десетилетия в ЕС, държат на правото на техните граждани свободно да работят в други страни-членки. Но тъй като в новоприетите държави заплащането на труда е по-ниско, западноевропейските страни се оплакват, че командированите работници подбиват равнището на трудовите възнаграждения.

Според постигнатия сега компромис срокът за командироване на работници ще бъде ограничен до 12 месеца с възможност да се удължи до 18 месеца. Командированите работници от самото начало ще получават заплащане като това на местните им колеги, включително и добавки като 13-а заплата и компенсации за лошо време например. Пътните им и квартирни разноски не бива да се удържат от заплатите.

„Командированите работници често пъти получават по-ниско възнаграждение и по-слаба социална закрила от местните, а някои са принудени да живеят в шокиращи условия. Това положение трябва да се промени", обяснява социалдемократката Агнес Йонгерьойс, която участваше в преговорите от името на Европарламента.

В резултат от новите правила командированите работници ще получават сигурност и закрила още от първия си работен ден, като така ще се излезе от спиралната надпревара за все по-ниско заплащане при все по-лоши условия. В същото време командированите работници и занапред ще имат правото да се осигуряват здравно и пенсионно в своите родни страни. И понеже съответните вноски в Средна и Източна Европа са по-ниски, отколкото на запад, трудът на командированите работници ще продължи да бъде по-евтин.

С настоящия компромис бяха преодолени различията между Изтока и Запада, заяви българският зам.-министър на труда Зорница Русинова от името на българското европредседателство. „Опазихме една от най-важните ценности на Европа - свободното придвижване на работна ръка и на услуги", каза още тя.

Това неокончателно споразумение тепърва трябва да мине през Европейския съвет и през Европарламента. Целта е да влезе окончателно в сила още през първата половина на тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама