Статутът на Македонската църква ще е въпрос в срещата с руския патриарх Кирил

12:00, 02 мар 18 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В разговорите между Н. Св. патриарх Неофит и руския патрирах Кирил ще се повдигне въпросът за каноническия статут на Македонската църква, защото това е актуална тема в православния свят. Това съобщи западно и средноевропейският митрополит Антоний пред БНТ. 

Той допълни, че Светият синод на Българската православна църква винаги се е стремял да помогне на македонските християни да имат канонически призната православна църква и подчерта, че отношенията между Църквата и Руската православна църква са традиционно добри, тъй като не се влияят от политическите настроения.

Освен отбелязването на празника, при посещението на руския патриарх Кирил стои въпросът със статута на Македонската църква, заяви митрополит Антоний. Решението на Православната църква за нейния статут беше продиктувано от желанието да се възвърне статута на Македонската църква.

"Това е тема, която не може да бъде подмината", изтъкна той. Както и Светият синод заяви, Българската православна църква не може да бъде безучастна във въпроса със статута на Македонската църква, но в същото време не иска да наруши каноните, напомни митрополит Антоний. 

Той подчерта, че Църквата също е минала по подобен схизмен път, подобно на Македонската, когато се отделя от Гръцката православна църква. "Смятам, че всички поместни православни църкви са наясно с канона за единството на църквите. Редът няма как да бъде взет едностранно", изтъкна митрополит Антоний.

Програмата на руския патриарх Кирил е доста наситена, заяви той. Руският патрирах пристига днес на тридневно посещение по повод националния празник на България 3 март. "Трябва да се замислим около основните аспекти на този празник. Себежертвената любов на всички онези войни, които са положили душата си за ближния в името на нашия Спасител, е довела до нашата духовна, не само физическа, свобода. Духовната свобода е всичко", коментира митрополит Антоний.

Има много въпроси за решаване между Българската православна църква и Руската православна църква, макар че отношенията между двете винаги са били много добри, заяви митрополит Антоний. "Политическите отношения се базират на едно или друго течение на деня, докато политиката на Църквата е вечна, защото се основава върху нейната основа - Христос", допълни той.

Има доста проблеми и духовна празнота, оскъдява любовта, превес взима егоизмът в отношенията между хората, което поставя предизвикателство пред всички църкви, допълни той. Пред Българската православна църква има и просветно предизвикателство в настояването ѝ да се въведе вероучение в училищата, а друг проблем е дефицитът на клирици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама