Концертмайсторът на Мюнхенската филхармония свири в Пловдив за 3 март

19:00, 02 мар 18 / Култура 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Празничен концерт на Пловдивската опера с участието на българския цигулар със световна слава Мариан Краев – концертмайстор на Мюнхенската филхармония, ще се състои в Дома на културата "Борис Христов" на 3 март. На диригентския пулт е маестро Павел Балев, който е шеф-диригент на Филхармонията в Баден-Баден, съобщи БНР. 

Програмата включва Марин Големинов - Вариации по тема на Добри Христов, Йоханес Брамс - Концерт за цигулка и Роберт Шуман - Симфония №1 "Пролетна". 

Концертмайстор е Мичо Димитров. Музикалното събитие е посветено на Националния празник на България 3 март и е с начален час 19.00 часа. 

Мариан Краев е на 11-годишна възраст, когато става ученик на уважавания преподавател по цигулка Клаус Хертел. По-късно е приет като студент в Консерваторията за музика и театър "Феликс Менделсон Бартолди" в Лайпциг. С помощта на академията Караян получава двугодишен договор към Берлинска филхармония като първи цигулар. 

Заедно с оркестровата дейност в Берлинска филхармония, свири по заместване като концертмайстор на Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници и симфоници и операта Дрезден, Нюрнбергските симфоници, Радио оркестъра на Мюнхен и София и от 2002 като концертмайстор на Мюнхенските симфоници. 

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия.  

От 1995 e участник в програмата "Диригентски форум" на Германския музикален съвет, където в момента дава майсторски класове по дирижиране. Носител е на Първа награда от Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа награда на Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама