Многопрофилната болница в Свищов продължава да трупа дългове

08:20, 19 мар 18 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Многопрофилната болница в Свищов вече трети месец е без ръководство. Натрупаните дългове са на стойност половин милион лева, а те резултат от недобро управление и от разликата в остойностяването на клиничните пътеки и реално изразходените средства за лечение на пациентите.

От януари месец 2018-та година дружеството се управлява от едноличния собственик на капитала – община Свищов. Тъй като община Свищов се представлява от кмета Генчо Генчев, в момента той е главен отговорник на болницата. Предишният управител на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Димитър Павлович“ – д-р Венцислав Михов заяви, че от края на януари месец не иска да изпълнява длъжността на управител, но не посочи мотиви за желанието му да бъде освободен.

Относно нарастващите дългове и състояние на болницата, кметът Генчо Генчев заяви пред репортери на „БНТ“:
„Не може една пневмония по клинична пътека да се лекува за 300 лева, а в същото време разходите за лекарства и всичко останало да са 600-700 лева. Втори месец са забавени възнагражденията или по-точно не се изплаща цялото възнаграждение, а само 70 процента.“

Някои от отделенията в болницата са затворени, а пациенти са принудени да търсят лекарска помощ в съседни общини. Такова е отделението по неврология, в което в момента няма работещ скенер, след като договорът с фирмата, която е осигурявала тази дейност, е прекратен. За да не отставя хората без алтернатива, Община Свищов още миналата година е осигулирила по проект нов модерен скенер. Очаква се той да заработи от месец април.

Д-р Генчев „вдъхна кураж“ с думите:
„Помещението е готово и очакваме скенерът да пристигне, да минат пробите и да заработи и от там да започне цялостното функциониране на неврологичното отделение.“

До повторното функциониране на отделението, на пациентите от Свищов им се налага да търсят друго лечебно заведение и са принудени да пътуват до Плевен и Велико Търново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама