Саудитският принц Салман: Жените и мъжете са равнопоставени

11:16, 19 мар 18 / Свят 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Принцът на Саудитска Арабия – Мохамед бин Салман, пристигна в САЩ на продължителна визита, по време на която ще се срещне с президента Доналд Тръмп. Сред целите на пътуването е и идеята за реформиране на икономическия и социалния живот в кралството – ще проведе много на брой срещи с американски инвеститори.

Принц Салман призна, че Саудитска Арабия е доминирана от ултраконсервативното тълкуване на исляма, което дистанцира другите религиозни общества, лишава жените от основни права и ограничава социалния живот чрез забрана на киносалоните и музиката.
„Ние бяхме жертви, особено моето поколение, което страдаше най-много!“, каза принцът за вълната на консерватизма, която „отнесе“ кралството след 1979-та година.

На въпроса дали жените и мъжете са равнопоставени, принц Салман отговаря: „Абсолютно! Ние всички сме човешки същества и няма друга разлика освен биологична.“

Възходът му към власт бе придружен от отпускане на хватката относно ограниченията върху облеклото на жените и разширяване на тяхната роля в работната сила. Той каза, че правителството работи по регламенти, за да им гарантира равно и конкурентно заплащане в сферата, която практикуват.

Но жените в Саудитска Арабия все още са обвързани от т.нар. Закони за настойничество, които дават на роднините мъже: баща, брат, съпруг, контрол над аспекти на техния живот, като способността им да пътуват в чужбина и да преминават през определени медицински процедури.

Принц Мохамед беше критикуван за „леко солени“лични разходи в момент, когато налага нови данъци върху саудитските граждани и проповядва фискална отговорност. През последните години купи яхта за половин милиард долара, френски замък за повече от 300 милиона долара и картина за 450 милиона долара, което предизвика различни гледни точки.

В интервюто пред световна медия, принц Мохамед каза, че частните му разходи са неговият бизнес: "Що се отнася до моите частни разходи, аз съм богат човек, а не беден човек", казва той. - Не съм Ганди или Мандела.

Очаква се принц Мохамед да се изкачи на трона, след като неговия баща, Принц Салман, почине. Ако това се случи, предвид младата му възраст, той може да управлява Саудитска Арабия в продължение на 50 години.

"Ако нещата вървят по обичайните си начини, това може да се очаква - каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама