Дни на българската музика започват в Бургас

18:35, 19 мар 18 / Култура 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дните на българската музика ще се проведат в Бургас от 20 до 24 март. Организатор на събитието е Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" със съдействието на Община Бургас. 

Настоящото издание е посветено на 140 години от Освобождението на България. Освен концертите, в програмата са включени и две конкурсни изяви. Едната от тях е XXIV Национален конкурс за изпълнение на българска музикална творба "Върбан Върбанов" - за ученици от гимназиален етап.

Другата изненада за публиката е провеждащото се за първи път Национално състезание за млади изпълнители на българска музика - за ученици до VII клас.

Журито на конкурсните прояви включва известни български музиканти и университетски преподаватели - доц. д-р Даниела Дикова - преподавател НМА "П. Владигеров"; Татяна Иванова - редактор на предаването "Allegro vivace" на БНР; Богдан Иванов - лауреат на конкурса "Лист - Барток"; Галина Койчева и Константин Евтимов - концертмайстори на Симфоничния оркестър на БНР; Георги Патриков - диригент; проф. д-р Ясен Теодосиев - ръководител катедра в НМА "П. Владигеров"; доц. Борислав Йоцов - преподавател в НМА "П. Владигеров"; Мирослав Димов - хон. асистент в НМА "П. Владигеров"; проф. д-р Свилен Райчев - ръководител катедра в НМА "П. Владигеров"; проф. д-р Маргарита Баснарова - преподавател в НМА "П. Владигеров"; доц. д-р Ермила Швайцер - преподавател в НМА "П. Владигеров" и НБУ.

В конкурсните прояви участват 130 млади музиканти, представители на училищата по изкуствата, школи и читалища от цялата страна. Освен наградите на журито, се присъжда и една награда на името на кмета на Община Бургас за ярко дарование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама