Унгария избира между премиера Орбан и партията "Йоббик"

09:00, 08 апр 18 / Свят 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарците гласуват на парламентарни избори днес, на които се очертава победа за управляващата партия на премиера Виктор Орбан. Ако спечели, това ще бъде трети пореден мандат за "Фидес". Проучванията й дават подкрепа от 39%, но 29% от избирателите все още не са решили за кого да дадат гласа си.

В последните месеци Орбан втвърди антиимигрантската и антиромската си реторика, опитвайки да привлече поддръжниците на "Йоббик" - крайнодясната партия, която пък смечи посланията. През февруари "Йоббик" се съюзи със социалистите и с малката Унгарска либерална партия (ЛМП) в подкрепа на независим кандидат при частични избори в Южна Унгария, и (тази необичайна коалиция) изненадващо победи "Фидес". "Йоббик" обаче се въздържа да влезе в съюз с левицата за парламентарните избори, пише "Дневник".

Социологическите проучвания сега нареждат "Йоббик" на втора позиция с 12-14% подкрепа, при около 30% за "Фидес", но според някои социологически агенции подкрепата за "Фидес" може да е преувеличена, тъй като някои унгарци избягват да изразяват публично несъгласието си с нея.

В момента "Йоббик" разполага с 24 депутати в 199-членния парламент при 131 на "Фидес" и 28 социалисти. Социалистите в последните месеци са в отстъпление и се очаква да изгубят места.

 

"Йоббик" засили атаките си срещу официалната корупция и връзкарските назначения, призовава за повече усилия за преодоляване на социалното неравенство в Унгария и за спиране на масовата миграция на унгарски работници към по-богатите страни в Западна Европа.

Изминалите осем години Виктор Орбан пък използва, за да пренапише Конституцията и да централизира своята власт, като напълни с лоялни към партията ръководни кадри централната банка, Държавната одиторска служба и прокуратурата.

Реформите му, като тежки налози и мерки, засягащи правосъдието и медиите, предизвикаха конфликт с Европейския съюз с обвинения в подкопаване на медийните свободи и независимостта на съдебната система. Будапеща и Брюксел имат раздори и по въпросите на миграцията, срещу която Орбан твърдо се противопоставя.

Реформите в икономиката обаче отново я върнаха към растеж с около 4% през последната година, бюджетният дефицит остава под 3%-ния праг на БВП, поставен от ЕС, а огромният държавен дълг през последните години е започнал да намалява.

Затова и преизбирането на Орбан най-вероятно ще доведе до нови сблъсъци с Брюксел, тъй като Будапеща вече даде знак, че ще налож ивето върху каквито и да било санкции срещу Полша, готвени заради реформите, които ще засегнат правосъдието там.
 
Орбан също така отхвърля участие в какъвто и да бил общоевропейски механизъм за установяване на мигрантите от Близкия изток в Унгария. По думите му християнската държава, която няма опит с мащабна имиграция, трябва да запази своята "етническа хомогенност".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама