„Увертюра 1812“ на Чайковски е най-доброто класическо парче

18:20, 04 апр 18 / Култура 25 1263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Увертюра 1812“ на Пьотр Илич Чайковски е била гласувана за най-популярно парче, което спада към категорията класическа музика, съобщи Би Би Си. Това е резултатът от проучване сред 120 000 слушатели на радио Classic FM във Великобритания. Творбата е написана в ми бемол мажор, което се оказва и любимата тоналност на британците. Интересен факт е, че авторът на най-великото произведение всъщност го е мразил. Чайковски смята увертюрата за „много шумно, без артистична стойност, очевидно написано без топлина и любов“ парче.

На второ място слушателите са класирали Концерт за пиано No.2 на Сергей Рахманинов. Победителят от последната година - композицията на Ралф Воън Уилямс и The Lark Ascending (“Чучулигата се извисява“ от англ.) тази година е класирана на трета позиция.

Топ парчето за 2018 г. - „Увертюра 1812“ е написана само за 6 седмици и е апотеоз на руската мощ, сразила най-великата за тогавашното време Френска империя, начело с най-добрия генерал в света Наполеон Бонапарт. Дуелът между французи и руснаци е илюстриран чрез мелодиите, а годината на битките 1812 г. е в самото име на творбата. В композицията присъстват няколко руски фолк мелодии, които своеобразно „се бият“ с френския химн „Марсилезата“. Парчето обаче е най-известно заради имплементирането на звуци от камбани и оръдия по време на триумфалната връхна точка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама