Eврокомисар Стилианидис: Системата за реакция при кризи на ЕС трябва да се промени

13:30, 12 апр 18 / Политика 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бедствията от последните години показват, че сегашната система за реакция вече не отговаря на възникналите нужди. Това каза еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис. В София той представи пред премиера Бойко Борисов предложението на Еврокомисията за нова европейска система за справяне с природните бедствия, предаде БНР. В срещата участваха и министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на околната среда и водите Нено Димов.

Еврокомисарят се надява до края на годината новият механизъм да бъде приет. "Ние с министър-председателя споделяме общо виждане, а именно – наше задължение е да осигурим по-добра защита за европейските граждани. Акцентът трябва да е следният – Европа трябва да може да реагира бързо и ефективно и това ще става чрез спасителните операции. Намерението е да се повиши способността за реакция при бедствия", заяви Сталианидис.

България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в Европа и винаги е на първа линия при оказване на помощ, независимо дали са горски пожари или наводнения, подчерта еврокомисарят.

Премиерът Борисов отбеляза по време на разговора, че природните бедствия от последните години са показали необходимост от промяна в съществуващата система за реакция при извънредни ситуации, предаде правителствената пресслужба. 

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев подчерта, че България ще работи за приемането на нов механизъм за реакция при кризи: "Ние казахме и премиерът обеща, че ще направим всичко възможно, че идеята е много добра, подкрепя се от България и на всички нива, които изброих – и в работните групи, хората след това и разбира се, на върха. Ще се направи така, ако всичко върви добре и няма крайни противоречия, да внесем такава точка през юни месец на срещата".

Министър Радев посочи, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще работи за постигане на съгласие по новия механизъм между държавите-членки, за да може да бъде внесен за разглеждане на върха на ЕС още през юни. „Идеята е да направим така, че европейските граждани да се чувстват по-сигурни в битието си“, каза Валентин Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама