11-те най-вкусни напитки в света

18:00, 15 апр 18 / Любопитно 25 704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пътуваме по много причини - заради историята, заради културата, заради приключенията, но и заради храните и напитките на даден регион.

От този списък CNN си избира последните - напитките, и прави селекция от 50-те най-вкусни, най-добри и най-освежаващи по света. Ние ви представяме първите 11 от тях.

11. Сангрия (Испания)

Когато човек чуе сангрия, в главата нахлуват сладки мисли и асоциации - Испания, лято, вкусна разхлаждаща напитка. И това е точно така. Сангрията е ледено и алкохолно питие, приготвено от вино и плодове. И е една от най-приятните напитки за летните месеци.

10. Горещ шоколад с маршмелоу (САЩ)

Ако пиня коладата се свързва с тропическите плажове, то горещият шоколад с маршмелоу върви ръка за ръка с много дебели чорапи и легло в някой от ски курортите на Америка. Богатият и ароматен горещ шоколад прави мрачните зимни сутрини много по-приятни.

9. Джин с тоник (Англия)

Доверили сме се на британците за направата на лекарство (хининът в тоникът е бил използван от британската компания British East India Company за предотвратяване на маларията), но те правят консумацията на тоника още по-приятна, като го смесват с алкохол за една неочаквано добра комбинация.

8. Червено вино (по целия свят)

Какво се прави от ферментиралото грозде? Отговорът е вино, за която напитка трябва да благодарим на Бог. Или по-скоро на грузинците. Районът, който сега е част от Евразия, се смята за мястото с първото производство на вино преди 8000 години.

7. Портокалов сок (САЩ)

Портокаловият сок печели място в списъка, само за да напомни за детството. Освежаващата, изтънчена и здравословна напитка, която първоначално е била масово произведена и разпространявана в САЩ през 1915 г., винаги е царувала над своите братовчеди - соковете от ябълка, ананас, праскова и други.

6. Лонган напитка (Малайзия)

Малайците са разбрали златната формула за приготвяне на вкусна напитка - правят я сладка, студена и добавят някои тропически плодове. Air mata kucing или лонган напитка е точно това. Подсладена с бучки захар и сушен лонган, а понякога и с бенинкаса, но винаги на евтина цена.

5. Чай (по целия свят)

В Тибет чаят помага на тялото да запази нормалната си температура, въпреки студа. В Индия осигурява почивка от уличния хаос. В Япония се консумира в сложен ритуал. А в Обединеното кралство му се предоставя особен статут. И като че ли всичко ще се оправи, когато чуем: "Това, от което се нуждаете, е чаша чай." Няма спор, за  втората най-широко консумирана напитка (след водата) в света.

4. Бира (по целия свят)

Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света. Трета е по популярност - след водата и чая. Някои археолози дори търсят връзка между появата на бирата и самото възникване на цивилизация.

3. Кафе (Етиопия)

Има причина кафето, за което се твърди, че е било открито в Етиопия, да е една от най-търгуваните стоки в света. Тези малки зелени зрънца несъмнено заслужават повече от едно вписване в този списък, най-малкото заради всички различни начини на приготвяне и консумиране - лате, капучино, мока, американо и много други.

2. Кока-кола (САЩ)

Изобретена от фармацевт - като лекарство срещу главоболието през 1886 г., това е най-популярната безалкохолна газирана напитка в света. Преминава и през най-различни вкусови варианти - с череша, лимон, диетична, но оригиналният вкус си остава най-предпочитан.

1. Вода (по целия свят)

Като основа на всяка друга напитка в този списък, на всяка храна в света и дори на целия живот, нищо не бие чаша чиста вода, която утолява жаждата, разхлажда, съживява и има животоподдържащи свойства.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама