БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ: Образцов чифлик на 150 години

11:30, 15 апр 18 / Любопитно 25 1847 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Тази година град Русе отбелязва сто и петдесет години опитно земеделско дело в института "Образцов чифлик". За пръв път тук се изпитват машини: парен плуг, железени брани и т.н. Изпитват се нови култури, сортове, произвеждат се семена за посев. Образоват се "образцови" земеделски стопани. 

Днес може да изглежда естествено и нормално науката да се занимава със земеделие, което да се изучава в специални училища, но само преди век и половина това е било новост в Европа. Преди Русе са само създадените "опитни станции" в Елзас (Франция) през 1835 г., в Англия през 1843 г. и в Мьокерн (Германия) през 1852 г. Инициативата за създаване на такава станция е на, роденият в Русе (тогава Русчук),  Ахмед Шефик Мидхат. Синът  на местния кадия (мюсюлмански съдия) по онова време става прочут реформатор - Мидхат паша.  Образован, владеещ няколко езика, той заема длъжността везир още преди да навърши 40 години. Името му се прочува с нововъведенията и преустройствата на институции. Мидхат паша включва в управлението на Дунавския вилает различни представители на етнически и верски групи . Българи има дори във висшите съдебни власти. По негова инициатива започва да излиза вестник на турски и на български език. Реализира проекта на прохода Арабаконак, който свързва  Северна България със София. По негова поръчка е създаден Беленският мост на Кольо Фичето над река Янтра. Той открива първата железопътна линия: Русе - Варна, през 1866 г. Противоречивата му кариера включва и преследването и разбиването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Две години по-късно е извикан в Цариград, но преди това "Нуминe (примерен или образцов) чифлик" е вече факт.

Кариерата на тази "суперзвезда" на Османската империя по-късно включва такива епизоди като два пъти Велик везир, министър на правосъдието, председател на Държавния съвет, изгнание и смъртна присъда във връзка с убийството на султан Абдул Азис. Външнополитическите му убеждения са проанглийски, а врагът е Русия. През 1876 г. е един от главните виновници за провала на Цариградската конференция, което става причина за последвалата руско-турска война. Знаем, че точно тази война довежда до нашето Освобождение и възстановяването на държавността ни. 

По настояване на британското правителство, смъртната присъда на Мидхат паша не е изпълнена. Животът му приключва три години по-късно, през 1883 г., в затвор близо до Мека, на 60-годишна възраст. Церемониално е препогребан по-късно в Истанбул, през 1951 г. във военното гробище от тогавашниня президент на Турция Джелал Баяр. 

През 1878 г. е публикувана статия във френското списание „Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л`етранж“, година VII, януари-юли 1878 г., стр. 1152, където четем: ".. Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и в следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български".

Любопитна подробност е, че в създадения от Мидхат паша "Образцов чифлик" като управител е назначен Ангел Кънчев, чието главно занимание по това време не е земеделието, което е изучавал в Чехия, а нелегална, организирана дейност против османската власт. Само три години преди това, младият революционер и пръв помощник на Васил Левски е публикувал във вестник"Дунавска зора" възвание до българския народ, в което призовава за борба срещу поробителите.  За съжаление, земният път на този прекрасен вътрешно и външно тревненец приключва на русенското пристанище със самоубийство, след кратка престрелка при опит да го заловят след предателство. Ангел Кънчев е само на 21 години, а годината е 1872.

Днес Институтът по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" е на същото място - 12 км югоизточно от град Русе и за век и половина не е прекъсвал дейността си. Опитното му поле е 1000 декара, разполага със сгради, машини и лаборатории. Там е и Професионалната гимназия по селско стопанство, която от 1983 г. носи името на патриота Ангел Кънчев. 

 

Станислав Бояджиев 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама