"Кеймбридж Аналитика" влиза в процедура по несъстоятелност

08:10, 03 май 18 / Свят 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Компанията за политически консултации "Кембридж АналИтика" прекратява дейността си и влиза в процедура по несъстоятелност. Тя беше обвинена, че е злоупотребила с лични данни чрез социалната мрежа Facebook. Това стана, след като социалната мрежа Facebook призна, че по неправомерен начин е споделила с британската фирма лични данни на 87 милиона потребители. 

Компанията, заедно със своя партньорска фирма, прекратяват дейността си заради загуба на клиенти, гласи официално съобщение. Дали обаче чрез този юридически ход "Кембридж Аналитика" да избегне правосъдието, се питат анализатори.

"Трябва да сме сигурни, че това не опит за бягство и че тези компании не спират работа, за да избегнат разследването срещу тях за използването на лични данни и за законността и етиката на техните практики. Това разследване ще продължи. Ние трябва да знаем какво се е случило. Много е лесно да затвориш една компания, а хората зад нея просто да се появят на друго място заедно с всички данни и контакти, които вече са натрупали", заяви Деймиън Колинс, председател на комитета на британските адвокати, цитиран от БНТ.

Сред обвиненията към "Кембридж Аналитика" са, че консултантската фирма е използвала данните от Facebook, за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС. Процедурата по обявяване в несъстоятелност на компанията ще протече в Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама