НИМ гостува със златни накити във Варшава

19:30, 03 май 18 / Култура 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният исторически музей гостува с два великолепни златни експоната-  венец и пръстен от Маламирово-Златиница, Елхово, на изложбата ‘‘Инсигнии на властта на млад тракийски владетел‘‘ във Варшава.

Изложбата беше официално открита на 1 май 2018 г. от директора на Българския културен институт във Варшава Калина Станчева, от зам.-директора на НИМ- Павлина Илиева и от директора на Кралския музей проф. Збигнев Вавер. На откриването присъства българският посланик във Варшава-  Емил Ялнъзов, дипломати, шефове на големи полски музеи.

В центъра на златния венец от Маламирово е монтирана пластина с изображението на богинята на победата Нике, която държи в едната си ръката подобен венец, а в другата - фиала. Върху кожена лента около венеца са изобразени 29 златни розети.

Златният венец е част от съкровището, намерено през 2005 г. в т.нар. Голяма могила, намираща се край селата Маломирово- Златиница, Елхово. Тогава бе разкрит непокътнат владетелски гроб от средата на ІV в. пр. Хр. Главата на погребания мъртви владетел бе увенчана със златен венец, а върху малкия му пръст на лявата ръка бе поставен масивен златен пръстен.

Гостуването на Националния исторически музей - София се осъществява благодарение на подкрепата от  Министерството на културата на България и е важно събитие в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието минава под знака на Европейската година на  културното наследство и слага началото на поредица от изложби, които  се посвещават на честването на 45 години от създаването на Националния исторически музей. Следващите прояви през май и юни ще бъдат в Братислава, в Москва и Париж - музей Лувъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама