Втори сме в ЕС по изпълнение на антикорупционни препоръки

16:25, 03 май 18 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Групата на държавите, борещи се срещу корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО) публикува годишния си доклад за изминалата 2017 г.

В него се отбелязва, че нови законодателни инициативи в някои европейски страни през изминалата година са преобърнали реформите, предприети преди това с цел
засилване на превенцията на корупцията, пише БТА.

В доклада се казва, че в някои европейски страни са подети реформи, резултатът от които
може да е нарушения на антикорупционните стандарти на Съвета на Европа.

В документа се отчита, че като цяло е
имало напредък във въвеждането на нови мерки в борбата с корупцията по отношение на депутатите, съдиите и прокурорите. Но практическо прилагане на тези нови мерки е по-бавно от желаното, се казва в доклада.

В годишният доклад на групата се отчита и
съществената роля на журналистите в борбата с корупцията и се отдава почит на малтийската разследваща репортерка Дафне Каруана Галиция, която бе убита миналата година.

В доклада се съдържа оценка на нивото на изпълнение на страните членки на ГРЕКО на препоръките, отправени им в областта на борбата с корупцията.

В документа се казва, че
България е сред страните, за които антикорупционният орган на Съвета на Европа е издала най-голям брой препоръки. Тези страни са съответно: Армения (24), Словения (21), Азербайджан (21), България (19), Естония (19), Македония (19), Белгия (19), Люксембург (18), Латвия (16), Полша (16) и Словакия (16).

България и Словения са на второ място по изпълнение на препоръките, след Естония, изпълнила 14 препоръки. България и Словения са изпълнили 12. Следват ги Азербайджан с 11, Латвия и Финландия с по 8, Армения, Великобритания и Полша със 7.

България е пета сред страните членки на ГРЕКО по
дял на приложените препоръки (63,2 процента). Финландия е единствената страна, изпълнила изцяло всички отправени й препоръки, се допълва в документа.

По отношение на препоръките за превенция на корупция сред парламентаристите, Финландия и Великобритания са единствените две страни, които напълно са ги приложили, докато
България е приложила половината от тях.

България е сред страните с най-високо придържане към препоръките по отношение на превенцията на корупцията сред съдиите и прокурорите. В тази област Швеция и Финландия са единствените две страни, приложили напълно препоръките.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама