Стартира конкурсът за Наградата „Джон Атанасов“ на президента

13:00, 13 май 18 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира ежегодният конкурс за Наградата на Президента на Републиката на името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия електронен цифров компютър с регенеративна памет, съобщиха от прессекретариата на Президента.

Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки от 2003 г. Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователски центрове на водещи научно-изследователски институти и мултинационални компании в различни направления на компютърните науки.

В президентската инициатива през 2018 г. ще се връчват отличия в следните категории:

1. Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България – връчва се на млади български учени, изявили се в областта на компютърните науки, с цел насърчаване в световен мащаб на развитието на потенциала на младите българи

2. Грамота „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – за успехи, постигнати в международните олимпиади по информатика и по информационни технологии през годината

3. Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“

4. Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и професионалисти.  Крайният срок за кандидатстване за отличията е 31 август 2018 година. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на сайта на президентската институция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама