Кървави самоубийствени атентати в Индонезия

12:34, 13 май 18 / Свят 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предполагаеми самоубийствени бомбардировачи са ударили три различни църкви в Индонезия в неделя сутринта, като са убили повече от 10 души и са нанесли сериозни трамви на десетки, съобщиха местни медии, цитирани от CNN.

Нападенията са извършени почти едновременно по време на сутрешните литургии в храмове във втория по големина индонезийски пристанищен град Сурабая. Атакуваните църкви са "Санта Мария", "Дипонегро" и "Пантекоста". Първият взрив е отекнал в католическа църква, а другите два - в две протестантски църкви.

Полицията не е идентифицирала нападателите.

Посолството на САЩ в Джакарта излезе със съобщение, осъждащо атаките в Сурабая.
"Тези атаки срещу мирните поклонници са обида към толерантността и разнообразието, възприето от индонезийците. Съединените щати стоят с народа на Индонезия и ние предлагаме най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите", се казва в изявлението.

Атаките са били извършени от атентатори самоубийци с мотоциклети и автомобили. В една от църквите е била обезвредена заложена в кола бомба.

Атаките бяха извършени няколко дни след като полицията потуши бунт и сложи край на криза със заложници в затвор край Джакарта. В операцията загинаха петима души и още петима бяха ранени. ДАЕШ пое отговорност за атаката. Не е изключено атаките срещу църквите да са свързани с този бунт.

Аман Абдурахман, предполагаемият главатар на JAD, е подсъдим за нападение през 2016 г. в Джакарта, при което бяха убити осем души, включително четирима ислямистки бойци.

Индонезия е най-многолюдната мюсюлманска страна в света, като от 2000 гoдина е разтърсвана от атентати. Християните, много от които са от китайското малцинство, са около 9 на сто от населението на Индонезия, което е 260 милиона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама