Омбудсманът свиква обсъждане за екотаксите при първа регистрация на автомобили

09:50, 12 юни 18 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова и Сдружението за правна помощ на потребителите организират съвместно обсъждане на новите продуктови такси (екотакси) при внос на моторни превозни средства.

Повод за свикването на дискусията са жалби на граждани до Омбудсмана срещу проекта на Министерството на околната среда и водите за промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктовата такса, която е качена на сайта на ековедомството за обществено обсъждане до 18 юни 2018 г.

Документът предвижда по-високи екотакси при регистрация за стари автомобили с до 35 лева и въвеждането на такива за камиони и автобуси. Те се заплащат еднократно при регистрация на моторните превозни средства в КАТ.

Министърът на екологията Нено Димов мотивира исканото увеличение като продължение на политиката на МОСВ за стимулиране на употребата на автомобили, които отделят по-малко вредни емисии.

„Събраната сума се изразходва само за рециклирането на вече излезлите от употреба моторни превозни средства и няма нищо общо с мерките за опазване чистотата на въздуха”, е позицията на Омбудсмана, изразена още през 2016 г. в становище до премиера Бойко Борисов и тогавашния председател на Народното събрание Цецка Цачева.

Поканени са всички заинтересовани страни – Министерството на околната среда и водите, народните представители от ресорната парламентарна комисия по околна среда, Комисията за защита на потребителите, жалбоподатели, граждански и съсловни превозвачески организации, Българската асоциация по рециклиране, както и вносители на моторни превозни средства.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама