Руските служби са в повишена готовност в очакване на Световното по футбол

10:50, 12 юни 18 / Свят 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два дни до старта на световното първенство по футбол руските служби са в повишена готовност, а мерките за сигурност са затегнати. Едно от големите притеснения за организаторите са терористичните групировки, които действат на територията на страната. От началото на 21 век в Русия няколко пъти се е сблъсквала с ужаса на терора, припомня БНТ.

"В последно време коригирахме много от нашата работа. Мога да кажа специално за Волгоград, че се постарахме да изучим опита на други градове и страни, които са били домакини на Световно първенство. Свършихме полезна работа с наши градове-партньори. Самият аз бях в Кьолн, където видях полезни практики на тема сигурност, като достъп до стадиони и отцепване на групи от фенове, за да нямат контакт по между си. Изучихме всичко това много внимателно. Сигурен съм, че ще организираме най-доброто Световно първенство в историята", коментира Андрей Косолапов - кмет на Волгоград.

"Не бих казал, че терористични групировки, в частност Ислямска държава, биха рискували да извършват атентат по време на Световното първенство. Това е твърде рисково за тяхната популярност. Проблем могат да създадат така наречените самотни вълци. Те са безотговорни и обсебени от идеята за отмъщение и могат да атакуват спорадично", отбелязва за БНТ Алексей Малашенко - политически експерт.

Осъзнавайки реалната опасност руските служби водиха методична подготовка през последните години, за да са в пълна готовност в дните между 14 юни и 15 юли. По време на последните учения в района на Москва бяха разигравани сценарии, които изискват извънредни мерки.

"Целият ни ресурс ще бъде на линия по време на Световното първенство във всеки един град-домакин. Някои служители ще бъдат командировани от други региони, за да подпомогнат колегите си", съобщи Максим Максименко - шеф на противопожарната служба в Министерството на извънредните ситуации.

В Русия беше открит и международен център за полицейско сътрудничество. "Центърът ще посрещне над 150 полицейски служители от всички страни, които ще участват на Мондиала. Освен това имаме и делегация от Катар, домакинът на следващия шампионат. Надявам се тази съвместна работа да даде добри резултати", отбеляза Антон Гусев - представител на руската полиция.

Като част от мерките за сигурност руските власти въведоха т.нар. "Fan ID", документ, който позволява на феновете от цял свят да гледат на живо мачовете от Мондиала, след като са преминали през щателна проверка. Руските власти също така затегнаха правилата за въздушния трафик над страната, като разшириха зоните забранени за полети в близост до 11-те градове-домакини на Световното първенство.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама