Най-полезните мазнини за готвене и салати

16:10, 19 юни 18 / Любопитно 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По препоръки на Световната здравна организация (СЗО) мазнините в менюто ни не трябва да надвишават 30% от дневния калориен прием. Това разбира се са средни стойности, а всеки от нас има индивидуални нужди.

Когато става въпрос за избор на мазнина за готвене, възможностите са много. Всяко масло или олио има както различен аромат и вкус, така и различна точка на димене. За да бъде изборът здравословен, е важно какво се случва с мазнината след термична обработка.

Трябва да имаме предвид дали ще използваме мазнината за салата, пържене или печене. Ако една мазнина е здравословна в суров вид, то при термична обработка това може да се промени драстично.


Най-добрите мазнини за салати

Зехтин Extra-Virgin - перфектната здравословна и лесна за купуване мазнина за овкусяване на салати.

Масло от ядки – малко по-скъпи са, но са с доста силен вкус. Достатъчно е малко количество, за да има салатата наситен вкус.

Масло от тиквени семки - тиквеното масло се е използвало още отпреди 300 години. В кулинарията най-често се добавя към десерти, супи, салати, сосове, яхнии.

Сусамово олио - чудесно е за овкусяване на зелеви салати. Трябва да сте много внимателни с него, защото има силен вкус.

Лененото олио е подходящо за салати и печене заради ниската си точка на димене.

Най-добрите мазнини за пържене и печене

Кокосовото масло е идеално за пържене. То съдържа 90% наситени мастни киселини, може да понижи нивото на холестерола в организма.

Маслото от авокадо е чудесно за вашите кулинарни шедьоври, особено изискващи висок градус на приготвяне.

Рапично масло - това е чудесно масло за готвене, защото вкусът му е неутрален, има лека текстура, висока толерантност към топлина.

Слънчогледовото олио не е идеалният избор за мазнина за пържене, но достъпната му цена го прави предпочитана мазнина за много домакинства. Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното - едва при 107. Така че ако говорим за пържене, по-добре е да използваме рафинирано олио.

И още един лесен ориентир -
мазнините с ниска точка на димене са по-подходящи за овкусяване на салати и ястия, след като са били приготвени. Мазнините с висока температура на димене се препоръчват за пържене и печене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама