Висшистите - сред най-рисковите водачи на пътя у нас

15:45, 19 юни 18 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората с висше образование са сред най-рисковите водачи на пътя у нас, сочат резултатите от изследване, представено днес. Над 90% от катастрофите са в резултат на човешки грешки, сочат още изводите от доклада, съобщи БНР. 

По-малко от 30% категорично са заявили пред анкетиращите, че не са допускали нарушения през изминалата една година. Яна Спасова от екипа, провел изследването, коментира: "11% посочват, че и другите са крайно рискови. Общо 73% определят другите като по-скоро рискови. Когато обаче става въпрос за себе си, как определят самите себе си, 43% смятат, че са крайно нерискови и общо 89% смятат за себе си, че са по-скоро нерискови шофьори".

Друга изключително рискова ситуация, в която са изпадали немалка част от водачите у нас, е късното забелязване на автомобил отпред и забавената реакция при натискане на спирачките. Над 55% от шофьорите са били в подобна ситуация. В 54 процента от случаите водачите се оплакват от заслепяване на пътя заради включени неправилно дълги светлини на идващ в насрещното платно автомобил.

По-рискови от останалите шофьори са висшистите, те са много по-склонни, отколкото хората с по-ниско образование, да пренебрегват правилата. За съжаление в тази класация са и софиянци. По-рискови са и шофьорите с 4 до 10 години стаж, които вече са минали този първоначален период на млади шофьори, които се притесняват как шофират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама