Древните предци на човека вървели изправени преди повече от 3 млн. години

09:00, 08 юли 18 / Любопитно 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Древните предци на човека са стояли на два крака и са вървели изправени още преди повече от три милиона години, като това са можели да правят и малките деца, съобщи в. "Дейли мейл".

Откритието е на учени от колежа "Дартмут" в САЩ. Те изследвали скелет на две и половина годишно момиченце от вида афарски австралопитек - древно разклонение на човешкото родословно дърво. Той е открит през 2002 г. в района Дикика в Етиопия.

Като проучили забележително добре запазения крак на детето, известно с името Селам, учените установили, че нашите древни предци са били доста привикнали към ходенето на два крака, предава БТА.

Структурата на крачето и по-специално на палеца на крака, показва, че децата са прекарвали повече време по дърветата, отколкото възрастните.

"За първи път имаме невероятната възможност да разберем как е вървяло едно две и половина годишно дете преди три милиона години", каза професорът по археология Джеръми де Силва, един от водещите автори на изследването.

"Това е най-добре запазеният крак на древно дете, откриван някога", добави той. "Придвижването на два крака е признак за това, че вече имаме човек", каза професорът. Той обясни, че при несигурната походка на прохождащите деца, катеренето по дърветата след залез слънце е било начин за защита от множеството хищници.

Изследваните фосили са от същия вид като известния скелет Люси, намерен в Етиопия през 70-те години на миналия век. За него се смяташе, че е най-пълно запазеният скелет на прародител на човека, с изправена стойка. Бебето Селам обаче е живяло 200 хиляди години преди Люси и вече е вървяло изправено.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама