Тютюнджии на протест, ако изкупната кампания се забави

09:07, 20 сеп 15 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тютюнопроизводителите от област Благоевград имат готовност за нов протест, ако изкупната кампания не започне навреме.

"Това трябва да стане до 15 октомври. Защото при престой качеството на продукцията се влошава и накрая ще ни го вземат пак за жълти стотинки", коментира кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов.

Той допълни, че по данни на експерти тази година тютюнът е с много добро качество и земеделците биха могли да поискат и 7 лева на килограм.

Управникът на населеното място бе категоричен, че ще има протести и блокади на пътища, ако до две седмици не започне неговото изкупуване.

Кметът на Община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов обяви, че организацията ще направи всичко възможно, за да защити правата на тютюнджиите. Той ще настоява да се изкупи цялото количество продукция, въпреки че повече от половината земеделци нямат договор с фирма - прекупвач.

"Ще искаме от фирмите да започнат навреме изкупната кампания - в края на октомври. А не да чакат януари и февруари догодина. Защото земеделските стопани имат нужда от пари, за да посрещнат зимата", заключи Мименов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама