Борисов на среща с ген. секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите

10:20, 02 май 17 / Политика 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини и с президента на КНСБ Пламен Димитров, съобщиха от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Визентини е в България, за да се участва в конгреса на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Тримата обсъдиха правата на работещите и необходимостта от държавна защита за активните граждани.

Бойко Борисов посочи, че ГЕРБ винаги е държала на добрата си комуникация и съвместна дейност със синдикалните и работодателски организации в България. Лидерът на ГЕРБ представи пред генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите управленските приоритети на партията, свързани с повишаване на качеството на образованието чрез инвестиция в учителската професия. „Предвиждаме двойно увеличение на учителските заплати и насърчаване на младите специалисти в сектор „Образование“. Залагаме на развитието на дуалното обучение, защото професионалното образование осигурява квалифицирана работна ръка за нуждите на бизнеса и дава по-добра перспектива за развитие на младите хора. Целта ни е по този начин да гарантираме високият икономически растеж и повишаването на доходите на българските граждани. Работещите и квалифицирани хора са тези, които водят до увеличаване на БВП и ръст в икономиката. До края на мандата ни предвиждаме увеличаване на средната работна заплата до 1500 лева, а минималната – до 650 лева“, обясни Борисов.

Лука Визентини заяви, че България ще поеме председателството на Европейския съюз в трудна за Европа ситуация, свързана с правата на работещите във Великобритания граждани от страни-членки на ЕС след „Брекзит“. Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите бе категоричен, че работещите в Европа трябва да бъдат защитени. Бойко Борисов, Пламен Димитров и Лука Визентини се обединиха около мнението, че заплащането в цяла Европа трябва да бъде изравнено. Те обсъдиха и инициативата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, наречена „Европейски социален стълб“ като стигнаха до извода, че всички страни-членки на ЕС трябва да се присъединят към нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама