Ще се сбогуваме с ЕС, ако не отворим нова преговорна глава

15:27, 02 май 17 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Европейския съюз, че Анкара ще прекрати преговорния процес за членство, ако не бъде отворена нова преговорна глава.

„Няма друга опция, освен отварянето на глави, които не са отваряни досега. Ако отворите, то това ще е чудесно. Ако не ги отворите – довиждане“, каза Ердоган, след като отново се присъедини в редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

„Турция не им (на ЕС) е портиер“, каза още той. Това предаде БГНЕС.

Президентът допълни също, че преди да седне на масата за преговори с ЕС, съюзът ще трябва да спази обещанията си и да се погрижи за главите, които все още не са отворени. „В противен случай нямаме нищо за обсъждане с вас“, заяви той.

„Скоро ще има среща на върха на НАТО, там ще поговорим. Те (ЕС) представиха списък от пет стъпки, отмяна на извънредното положение в Турция и други подобни, в които Турция трябва да направи първата крачка. Стига вече, по-добре кажете какво ще направите, ще отмените извънредното положение във Франция?“ попита още той.

Турция, чиито аспирации за влизане в ЕС датират от 60-те години, а същинските преговори започнаха през 2005 г., до момента е отворила 16 глави от общо 35. Последната от тях беше отворена през юни 2016 г. и засяга финансови и бюджетни въпроси. До момента само една от главите е затворена – тази за науката и изследователската дейност.

В своето изказване президентът заяви също, че по време на предстоящата си среща с руския президент Владимир Путин ще обсъди бъдещите турски военни операции в Сирия. „На 16 май отивам в САЩ, на 3 май ще се срещна с Путин и ще обсъдим операциите в Рака и Манбидж. След преговорите с Путин и (американския президент Доналд) Тръмп се надявам, че ще започне нова ера в урегулирането на ситуацията в Сирия и Ирак“, заяви Ердоган. Той също така уточни, че основна тема на обсъжданията ще бъде това какво страните могат да направят заедно срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), организацията на проповедника Фетхулах Гюлен, наричана от турските власти ФЕТО и „Ислямска държава“.

„Нашата операция „Щитът на Ефрат“ постигна големи успехи от гледна точка на действията на нашите въоръжени сили... Сега наред са Рака и Манбидж“, заяви той. Турският държавен глава също така посочи, че Анкара няма да позволи „терористичните кюрдски групировки в северна Сирия да достигнат своите цели“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама