Има ли зелена агресия във Facebook?

10:30, 28 яну 18 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тревожна е тенденцията на засилваща се агресия в обществото. Примерите за жалост растат и трайно присъстват в новинарските емисии. Вече и деца са готови да унижават и бият до смърт. И докато се опитваме да намерим отговор какво и защо провокира и отключва тази посевместна саморазправа, възрастните не подозираме, че може би самите ние сме проводници на всичко това?

Дали не налагаме тази опасна тенденция, служейки си често с език на омраза към всеки опонент на личните ни убеждения, без да осъзнаваме последствията от това? В опит да се се сложи край на всякаквъв род насилие сме свидетели на обществени обсъждания и искания за законови промени в цяла Европа, които да криминализират всякаква форма на агресия.

...Вие за трибунал и смъртно наказание не сте ли чували?..“

..Ако бях аз снощи, щях да млатна Евдокия Манева зад врата, че да й спре тременсът..“

...ако не - ще бъде изритан със шутове..“

Мощен сливенски х*й за....“

Не, това не са цитати от най-мракобесния период в българската история, когато смъртното наказание е било висша форма на правосъдие.

Това не са и само мъже , които демонстрират желание за физическа саморазправа.Някои от цитатите за съжаление принадлежат и на жени, майки на деца.

Това не се случва и в някоя чужда държава.Това е демократична България в 21-ви век, част от обединена Европа.

Напоследък дебатите около решението за промяна плана за управление на НП Пирин и изразяването на публични позиции не стихва. Това, което остава непоказано от репортажите в медиите обаче е скритото лице, вербалната агресия и език на омраза, които свободно и необезпокоявано, а често - търсени и поощрявани присъстват в ежедневието на някои заклети "еколози".

Социалните мрежи за добро или зло съществуват и обединяват хора с близки интереси, възприятия и ценностна система.Какво общо има всичко това със зелените?

Зелената идея се приема за възвишена и морална .Това увлича младите хора.

Когато си говорим за морал, това неминуемо е свързано със взаимното уважение. Логиката във живота е такава: Ако искаш да те уважават- уважавай и ти! Какво обаче на практика се получава?

Да искаш физическа разправа с различно мислещ - дали има нещо общо с морал?!

Да искаш трибунал и смъртни накзания - дали има нещо общо със демокрация?!

Да третираш хората с обидни квалификации - има ли нещо общо със свободата на изразяване ?!

Да манипулираш истината, за която ти самият твърдиш, че се бориш - дали те прави по-достоверен?

Да раздаваш присъди кой е престъпник без съд и присъда - дали това не беше част от едно друго време?!

Надъхването един срещу друг дали води до решения?

Всъщност, от това ли искаме да бъдат част младите хора и това ли са „ героите“, които трябва да следват?

Видни представители на неправителствени зелени организации като че ли са обсебени от идеята за собствената си значимост. Нещо повече - опитват се да ни внушат, че на тях единствено е отредено правото да отсъждат кое е законно и кое не е! Фиксацията върху идеята за легитимирана и единствена институциалност по теми като екология и природа излиза често пъти извън здравия разум.

Стилистиката от личната страница в социалната мрежа FB на един от лидерите на „зелените герои“ и следвана от негови последователи ни връща в годините на зараждането на червения терор.Историята доказа, че толерантното отношение към тези процеси води към ада.


 


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама