Странджанският манов мед вече е защитен продукт

17:40, 01 авг 18 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската Комисия одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход, съобщи БГНЕС.

Новината беше съобщена лично в град Царево от еврокомисар Мария Габриел. Еврокомисарят пристигна край морето за „Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно” съпроводен от Фестивал на странджанския манов мед. Дългоочакваната новината бе приета с аплодисменти от жителите на Царево, участниците във Фестивала на мановия мед, учени от цял свят и браншови организации, които дълги години се бориха за регистрирането на продукта.

Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрено от Европейската комисия. От тук нататък сме на финалната права. Това, което предстои, е есента да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ако няма възражения от началото на следващата година да имаме още една емблема на България — странджански манов мед!” заяви еврокомисар Мария Габриел.

На събитието бяха обсъдени и проблемите в бранша и ситуацията у нас. Сред основните теми се открои въпросът за високата смъртност при пчелните семейства. Фестивалът предложи на посетителите мед и пчелни продукти от всички краища на България. Сред идеите на организаторите беше да се повиши информираността на потребителите на мед.

Участниците в симпозиума обмениха и обобщиха важна информация за пчеларската общност у нас и в чужбина. Друга важна тема за участниците във форума засяга един по-различен пчелен продукт — пчелният цветен прашец.

Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света изобщо. Тук характерното е, че пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-много полихронови съединения. Другото, което е същественото е, че веднага след като регистрираме странджанския манов мед като защитено наименование за произход, ще се опитаме да регистрираме още един продукт — странджански цветен пчелен прашец. С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа.”, сподели председателят на сдружение „Странджански манов мед” Манол Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама