Пожар бушува на гръцкия остров Закинтос (СНИМКИ)

10:30, 01 авг 18 / Свят 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пожар избухна във вторник вечерта на гръцкия остров Закинтос. Огънят бързо се разрасна заради силния вятър, предаде БГНЕС. 

Според гръцката агенция ANA-MPA огънят започва в село Каламаки и се разпростира в два пламтящи фронта. При гасенето на огъня се включват голям брой пожарникари, а хеликоптерът им помага и от въздуха.

В същото време предварително разследване на Университета на Атина показа, че причините за бедствието край Атина са липса на ранно предизвестие и лошо градско планиране, съобщи "Катимерини".

Липсата на предупреждение не е оставила никакво време между осъзнаването на опасността и реагирането на нея, показва предварително проучване на пожарите в курортния град Мати, популярна туистическа дестинация край гръцката столица.

Разследващите са стигнали до извода, че тесните улици и редицата пътища без изход са блокирали бягството към морето. Друга причина за множеството жертви е липсата на големи публични пространства в Мати, като районът е застроен без градско планиране.

Достъпът до морето е бил затруднен и от морфологията на крайбрежието, обясняват експертите. "Този факт, съчетан с лошата видимост и задушаващия въздух, основно е допринесъл за големия брой хора, хванати в капана на огъня", гласи мнението им.

Междувременно роднини на жертви подготвят съдебни дела срещу властите, а прокуратурата е взела показания от началници на различни институции, отговорни за предотвратяването и овладяването на пожарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама