Потоп заля село в Еленския Балкан, няколко къщи са без достъп

12:05, 01 авг 18 25 1662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поройните дъждове нанесоха сериозни щети в Еленския Балкан. В понеделник през нощта коритото на река Веселина, която преминава през село Дрента, е преляло. Буквално за няколко минути водата отнесла дървени мостове, които свързват обитателите на няколко къщи с селото. 

Един пострадалите е 71-годишният Иван Кръстев. "Идвала е вода, но такова чудо не помня. Голямо бедствие, отнесе ни моста. Вървя пеш, трябва да се ходи да се пазарува!", жалва се дядото пред БНТ.

Придошлата река отнесла на километър и половина колата на Милко Лесичков, която била паркирана пред къщата му.
"Станах от силни гръмотевици и много силен шум на реката, излязох навън, двора беше метър и половина пълен с вода, излязох от портата няма кола, няма моста!", споделя той.

Проливните дъждове активизирали и свлачища на няколко места в селото.

"Изчистихме земната и скална маса, която беше паднала на пътното платно, освободихме платното за движение, за да може полиция, пожарна, спешна помощ да имат достъп до селото", съобщи Николай Наумов - Гражданска защита, град Елена.

Хората в село Дрента още са в шок от случилото се и казват, че се притесняват, че при следващ проливен дъжд, корито на реката отново може да прелее и да нанесе още по-сериозни щети.

Свлачище наложи евакуиране на хора в Неделино. Семейство от града вече втори ден не живее в дома си, след като земна маса падна върху къщата.

Свлачището се е активирало при последните проливни дъждове в началото на седмицата и земната маса съборила пристройка към къщата. Заплашени са и други къщи в квартала.

Причината, според жителите на Неделино, е в лошото отводняване на построена по проект екопътека. Щети има по инфраструктурата и в селата в община Неделино.

Комисия вече описва щетите и ще се търсят средства от междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама