Официално живеем на екокредит

14:30, 01 авг 18 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"От 1-ви август официално започваме да живеем на екокредит", това каза Веселина Кавръкова, ръководител на българския клон на WWF, цитирана от БНР. Методика на Световната организация за екологичен отпечатък представя изчисление на това, което земята може да предложи като ресурс.

Всичко, което приемаме за даденост идва от опазени екосистеми - почвено плодородие, регулиране на климата, всичко това, което имаме и приемаме за даденост, но всъщност идва от едни опазени екосистеми, които функционират добре“, заяви Кавръкова. Тя уточни още, че “от 70-те години насам, все по-бързо започваме да изчерпваме ресурсите за годината. "През август вече сме изчерпали това, което земята може да ни предостави, и действително започваме да живеем на кредит", добави тя.

"Не бих казала от следващите генерации, но и от самите себе си, защото темпът е толкова бърз, че ефектите от това ще започнат и в рамките на нашия живот", каза тя и допълни:По-бързото взимане от природата на това, което тя може да произведе  - означава увреждане на екосистемите – на гори, на води, на океани и морета и съответно услугите, които идват от тях, няма да бъдат толкова качествени“.

Светът потребява много различно. Имаме държави, които са начело на класацията - като САЩ, които ползват ресурс като за пет планети. Има държави, които ползват под една планета, които са бедни, развиващи се страни, в които хората имат ограничен начин на живот. В Европа е малко по-умерено положението, но пак повечето държави използват повече от две планети. Ние в България все още сме под двете планети. Нашата консумация е към планета и нещо, но темпът расте, защото се развиваме бързо“, обясни експертът.

Кавръкова изтъкна още, че роля има не само правителството, “но и всеки едни от нас - с това, което прави и избира да консумира“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама