Тръмп смята, че Китай може да се намеси в преговорите на САЩ с КНДР

13:15, 01 авг 18 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп смята, че Китай може да създаде проблеми за Вашингтон при преговорите с Пхенян за денуклеаризацията на КНДР. Това предаде агенцията Bloomberg, цитирана от ТАСС.

В изявлението си президентът на САЩ сподели положителни емоции относно продължаващия между Вашингтон и диалог Пхенян за нормализиране на двустранните отношения с КНДР, но предполага, че "Китай може да отклони от правия път" затоплените отношения между двете страни. Американският лидер се въздържа от подробности относно действията на Пекин.

Тръмп не за първи път обръща внимание на факта, че Пекин, според Вашингтон, отслабва контактите срещу Пхенян и по този начин се намалява ефективността на усилията на САЩ за ядрено разоръжаване на Северна Корея. Президентът изясни, че причината може да бъде несъгласието в търговията между Съединените щати и Китай, което се е засилило през последните седмици.

12 юни в Сингапур бе първата среща на високо равнище между САЩ и КНДР. Президентът Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен Ун подписаха съвместен документ след преговорите. Тогава Пхенян обяви желанието си да завърши ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и САЩ поеха ангажимент да предоставят гаранции за сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама